Opneembaarheid

Bio-beschikbaarheid is de mate waarin elke voedingsstof door je lichaam wordt opgenomen uit het voedsel dat je binnenkrijgt.  De reis die elke voedingsstof moet afleggen is het zelfde. In het eerste deel moet het voedsel worden verteerd zodat de voedingsstoffen kunnen worden onttrokken uit hetgeen je hebt gegeten. Daarna begint het tweede deel van de reis. Nu moeten de voedingsstoffen worden opgenomen vanuit het spijsverteringskanaal naar de rest van het lichaam.

Wanneer een voedingsstof een hoge biobeschikbaarheid heeft dan kan ze makkelijk worden verteerd en en opgenomen. Ook is de mate waarin dit gebeurt redelijk voorspelbaar. Wanneer een voedingsstof slecht biologisch beschikbaar is, dan is de spijsvertering of de absorptie, of beide, veel moeilijker en veel minder voorspelbaar.Als we gezond zijn en gezond eten dan hoeven we ons in de meeste gevallen geen zorgen te maken over de bio- beschikbaarheid van voedingsstoffen uit ons voedsel.

bio availability

De realiteit is dat de meerderheid van ons geen optimale eetgewoonten heeft en zelfs als we gezond eten, is het als gevolg van moderne landbouwmethoden steeds moeilijker geworden om voldoende vitamines en mineralen uit onze voeding te halen. Dit is waar supplementen een uitkomst bieden.

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het kiezen van supplementen: kies altijd voor een voedingssupplement op basis van natuurlijke ingredienten. Dit in plaats van losse, individuele  vitamines of mineralen of synthetische preparaten/multivitaminen. Fytoplankton is zo’n natuurllijk voedingssupplement.

Waarom is dit beter?

Omdat de losse componenten in voeding, de vitamines, mineralen en andere werkzame stoffen, slechts een onderdeel zijn van een veel complexer geheel van al deze voedingsstoffen en phytonutriënten samen en hun interacties in het menselijk lichaam.

Het nemen van geisoleerde vitaminen of mineralen worden in het beste geval niet eens opgenomen door het lichaam en weer uitgescheiden, maar kunnen in het slechtste geval ook schadelijk zijn.

Micro-algen worden beter opgenomen dan visolie.

Fytoplankton is niet alleen een duurzamer, maar ook een beter alternatief  dan visolie. Waarom? Omdat een van de belangrijkste voedingsstoffen in fytoplankton, het omega-3 vetzuur EPA, een optimale bio-beschikbaarheid heeft wanneer het voorkomt in de fosfolipde vorm. Fosfolipiden zijn nodig voor het transport van EPA in je lichaam en naar je hersenen.

De EPA in menselijke cellen komt voornamelijk voor in de fosfolipide vorm en slechts een kleine hoeveelheid in de triglyceride vorm. Visolie bevat voornamelijk triglyceriden en slechts een kleine hoeveelheid fosfolipiden. Dit is waarom is fytoplankton is een betere en efficiënte manier bron is van omega-3.
Door de fosfolipiden wordt EPA uit fytoplankton wordt beter opgenomen dan uit visolie, omdat het makkelijker de zogenaamde bloed/hersenbarrière kan passeren. Deze barrière beschermt de hersenen tegen lichaamsvreemde stoffen.

Met andere woorden, het overdrachtsmechanisme om EPA naar je hersenen te krijgen (daar waarje deze essentiële vetten het meest nodig hebt), is efficiënter bij micro-algen.