Legendarische oceaan onderzoeker Sylvia Earle deelt een aantal verbazingwekkend mooie beelden van de oceaan met ons – maar ook schokkende statistieken over hoe snel het slechter gaat met de oceanen. En ze maakt haar allerliefste wens bekend: dat we allemaal actief zullen deelnemen aan het beschermen van de vitale blauwe hart van onze planeet.

Om de oceaan ecosysteem te herstellen, zegt Earle, moeten we een einde maken aan overbevissing en bodemvisserij. Bestaat er nog zoiets als verantwoorde visconsumptie?
Behalve wellicht voor degenen die in kustgemeenschappen wonen – is voor de meeste mensen het eten van vis is een keuze en geen absolute noodzaak. Sommige mensen geloven dat het enige doel van de vis is om door ons te worden opgegeten. Ze worden gezien als handelswaar. Toch hebben wilde vis, evenals als wilde vogels, een belangrijker plaats in het natuurlijke ecosysteem dan alleen hun waarde als voedsel. Ze zijn een onderdeel van de systemen die het leven op onze planeet te laten functioneren en dat is ook in ons voordeel. We moeten hen dus beschermen vanwege hun belang voor de oceanen.

 

Vissen van allerlei soorten vervullen een cruciale rol in het voedselweb van de oceaan. Als mensen echt op de hoogte zouden zijn van de methoden die worden gebruikt om wilde vis te vangen, zouden ze beter nadenken over de vraag wel of geen vis te eten. De methodes die worden gebruikt zijn zeer destructief en het is niet alleen een kwestie van alleen vis of koralen, er wordt heel veel vernietiging aangericht tijdens het vangen van de vissoorten die we eten. We hebben zo’n scherpe daling gezien van de vis die we consumeren in de afgelopen 30 jaar dat ik er persoonlijk gekozen heb om geen vis meer te eten. Uiteindelijk is het gewoon een keuze.

Wat als ik gewoon af en toe tonijn wil eten als traktatie? Is dat nou zo erg?
Stel jezelf een andere vraag: is het belangrijker voor je om je vis te consumeren, of om ze te zien als deel van een groter, belangrijker geheel? Vandaag de dag wordt zeevis gevangen met methoden die onze voorouders zich niet eens kon voorstellen. Met grote schade voor het milieu tot gevolg. We zijn met behulp van moderne technieken in staat om veel meer te vangen dan onze natuurlijke systemen kunnen aanvullen.
De grote fabrieksschepen gebruiken enorme netten, sommige wel 50-tot 60-mijl lang en vangen zonder onderscheid alles wat op hun pad komt. Deze bodemtrawlers vernietigen hele ecosystemen en alle bijvangst wordt gewoon overboord gegooid. Wat acherblijft is een gorte leegte die niet zomaar weer zal herstellen.
Het is dus totaal niet milieubewust om tonijn te eten Het is ook een vis die er jaren over doet om volwassen te worden. Daarbij komt nog dat je alle giftige stoffen consumeert die de vissen door de jaren heen hebben binnengekregen.