EPA NL

Het belang van EPA

EPA is een afkorting voor eicosapentaeenzuur. Het is een van vele omega-3 vetzuren die het menselijk lichaam nodig heeft. Het lichaam kan EPA vetzuur niet aanmaken, dus moeten we zien te verkrijgen via ons voedsel of door het nemen van een supplement. Het voldoende binnenkrijgen van deze omega-3 vetzuren heeft veel voordelen.

Hoe krijg ik voldoende binnen?

Omega-3 vetzuren komen in veel vegetarisch voedsel voor, zoals noten, zaden, bonen en bladgroenten. Maar dit slechts in geringe hoeveelheden en in een vorm (ALA) die nog moet worden omgezet door het lichaam in EPA. Bij jonge, gezonde volwassenen gebeurt het omzetten van ALA naar EPA door het lichaam voor slechts 21%. En dit is absoluut het best denkbare scenario. Bij de meeeste mensen gebeurt het veel minder efficiënt. Ten eerste moeten er dan ook voldoende ALA bevattende voedingsmiddelen in het eetpatroon voorkomen. En voor veel mensen is dit niet het geval.omega3_pathway

Traditioneel gezien is de beste bron van EPA vette vis, zoals makreel, ansjovis, sardines, zalm en tonijn. Maar hoe komen vissen eigenlijk aan hun vetzuren (EPA)? U raadt het al, door het eten van algen zoals fytoplankton! Of door het eten van kleinere vissen die op hun beurt weer algen aten.

Door het direct consumeren van fytoplankton slaan we het eten van vis gewoon over en gaan we direct naar de bron. En dat is in onze moderne tijd helemaal geen gek idee. Waarom? Omdat er inmiddels veel nadelen kleven aan het eten van vis. De meeste vis is vervuild met giftige stoffen en zware metalen en als overbevissing zo door blijft gaan dan zijn de oceanen rond 2050 leeggevist. Fytoplankton biedt ons een veilig en duurzaam alternatief.

De ironie van gekweekte vis is het volgende: omdat ze gevoed worden met een voor vissen onnatuurlijk dieet zoals sojameel, maïsmeel en genetisch gemodificeerde canola-olie, bevatten zij niet langer relevante hoeveelheden omega-3 vetzuren! De belangrijkste reden waarom het eten van vis nog als gezond wordt beschouwd!

Een superieure bron van omega 3!

Fytoplankton heeft alle voordelen van vis of visolie. Het is dus perfect geschikt voor vegetariërs en veganisten. Maar aangezien bijna 60% van de mensen een omega-3 tekort heeft, is fytoplankton voor iedereen een welkom alternatief. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over onzuiverheden, vervuiling of afnemende visstanden.

Fytoplankton is de basis van de voedselketen. Doordat fytoplankton nu ook speciaal voor mensen wordt gekweekt kunnen we direct de voordelen ervaren. Dit is belangrijk omdat omega-3 vetzuren zoals EPA elk onderdeel van onze biochemie beïnvloeden . Zij controleren bijvoorbeeld de functie van onze genen, reguleren het immuunsysteem, hebbeb invloed op de snelheid en de effectiviteit van de stofwisseling, en ze zijn een essentieel onderdeel van de celmembraan, dat ieder van de 100 triljoen cellen in je lichaam bedekt. Dit betekent dat wanneer je niet genoeg omega-3 vetten binnenkrijgt , cellen niet goed met elkaar kunnen communiceren. Wanneer je niet genoeg omega-3 vetzuren binnenkrijgt, dan functioneert je lichaam – en je brein – simpelweg niet optimaal!

Lees meer over het belang van omega-3 vetten en hoe ze je hersenen, lichaam en zelfs je gedrag beïnvloeden in onze FYTOBLOG sectie.

 

 

 

 

ORDER PHYTOPLANKTON