Voor 1930 werden er nog geen omega-6 oliën gebruikt om te koken of te bakken. De meest gebruikte oliën waren reuzel en rundvet. Maar na de Tweede Wereldoorlog begonnen fabrikanten op grote schaal met de productie van plantaardige oliën, voornamelijk maïsolie.

Omdat de meeste mensen de voorkeur gaven aan uitgeharde olie boven vloeibare , werd door de fabrikanten gebruik gemaakt van een speciaal hydrogeneringsproces om vloeibare maïsolie om te zetten in een glanzend witte solide olie. Dit nieuwe product werd “gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie” genoemd.

Een belangrijke motivatie voor het gebruik van maïsolie was het verkeerde idee dat meervoudig onverzadigde olie de kans op atherosclerose (aderverkalking) verminderde en dus het risico op een hartaanval, beroerte, en cardio-vasculaire aandoeningen.

Het werd al snel bestempeld als een gezonde olie en de medische wereld kon het product niet genoeg aanprijzen. Elke patiënt werd verteld om over te schakelen van het gebruik van reuzel naar plantaardige olie. Al snel waren we getuige van de productie van andere plantaardige olie producten, zoals margarine. Boter, werd ons verteld, veroorzaakt hartaanvallen en beroertes – een totale vervorming van het onderzoek.

Consumptie van deze” gezondheidsbevorderende” olie groeide gestaag van circa 4,5 pond per persoon per jaar in 1940 tot bijna 25 pond in 2000.
Openbare gezondheidsinstellingen prezen plantaardige oliën en margarine actief aan, met als gevolg dat supermarkten nu vol staan met deze bewerkte oliën.

De meeste zijn nu alleen voeibaar. U kunt er vanuit gaan dat vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen – zoals brood, desserts, ontbijtgranen, veel salade dressings, en chips – worden gekookt in grote vaten omega-6 oliën.

Feit is ook dat de hoeveelheid gezonde omega-3 oliën die worden gebruikt sterk daalde over dezelfde periode. Tegenwoordig wordt aangenomen dat de verhouding van deze twee soorten olie, omega-3 tot omega-6, speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van allerlei ziekten. De belangrijkste reden is dat de meeste omega-6 oliën ontstekingbevorderend zijn, terwijl omega-3 oliën die in het algemeen onstekingsremmend zijn.

Bron: http://www.newsmaxhealth.com/