Groene groenten zoals spinazie, boerenkool en andijvie, en superfoods zoals spirulina, chlorella en fytoplankton bevatten allemaal chlorofyl. Als u elke dag een paar gram chlorofyl binnenkrijgt, dan is afvallen waarschijnlijk een stuk gemakkelijker. Dit suggereert een menselijke studie die onderzoekers van de Universiteit van Lund hebben gepubliceerd in het tijdschrift Appetite. De Zweden gaven 53 vrouwen tussen 40 en 65 jaar met overgewicht dagelijks 5 g-chlorofyl bevattende thylakoiden afgeleid van spinazie en merkten op dat dit hun trek in snoep en chips drastisch verminderde.

Chlorofyl, thylakoiden en chloroplasten

Chlorofyl is een groep verbindingen die planten groen te maken, en welke planten gebruiken om zonlicht om te zetten in energie. Chlorofyl komt voor in chloroplasten, in de cellen van planten, maar ook in cyanobacteriën zoals Spirulina. In de chloroplasten , is chlorofyl gehuisvest in een thylakoid.

We gebruiken chlorofyl elke dag in onze voeding door het eten van groenten. Bijvoorbeeld: 100 gram verse boerenkool bevat ongeveer 250-300 mg chlorofyl.

De Zweden experimenteren al enkele jaren met thylakoid supplement en vermoedt wordt dat chlorofyl de opname van vet in de darm remt. Dit betekent dat de vetten uit voedsel verder in het spijsverteringskanaal terechtkomen en daardoor de afscheiding stimuleren van hormonen die het gevoel van verzadiging regelen zoals CCK en GLP-1[Appetite. 2013 Sep;68:118-23.]